· 

Manuele focus

Manuele focus instellen op je Olympus camera.

 

Je Olympus camera heeft een zeer gesofisticeerd  Auto-focus systeem. Er zijn verschillende modaliteiten en parameters, voorkeursinstellingen enzovoort. Daarop zullen we misschien in een volgende blog nog terug komen. Laten we eerst de Manuele focusregeling eens onder de loep nemen. 
Op hoeveel manieren kan je op je Olympus camera je Manuele Focus instellen?

Verschiet niet want het zijn er niet minder dan 6!!!!

 

  1. op het Superbedieningspaneel. Je kan hier kiezen tussen de verschillende modi: S-AF, C-AF, maar ook MF. Manuele focus dus.
  2. je kan in de menu's duiken en onder tandwiel A1 zal je AF-modus vinden. 
  3. op de bovenzijde van je toestel vind je aan de linkerkant de Aan-Uit schakelaar met in het midden een halve knop waarop je de letters AF ziet staan. Dit is ook een sneltoets om je MF in te stellen. Je ziet nu beneden zin je zoekerbeeld of op je Live-scherm de verschillende modi. (zie foto beneden)
  4. op de meeste PRO-lenzen vind je ook een L-Fn schakelaar. Heb je die al een functie toegewezen? Dan kan je hieraan de functie van MF toewijzen, zodat je zeer snel en zonder zoeken van S-AF of C-AF bijvoorbeeld naar MF kan overschakelen. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan macro-opnames waarbij je me de Autofocus niet precies op de gewenste structuur kan scherpstellen. 
  5. op vele Olympus lenzen vind je een verschuifbare ring waarmee je ook snel van Autofocus naar Manuele focus kan overschakelen. Je moet hem misschien wel eerst activeren in je menu's onder A4. Instellen op "werkzaam" om te activeren. Sommige mensen vinden het vervelend omdat ze dikwijls per ongeluk de ring naar MF verschuiven. Dan kan je hem best op "niet werkzaam" instellen. (zie foto beneden)
  6. je kan de MF functie aan bijna iedere knop op je toestel toewijzen, bijvoorbeeld de Fn1. Gewoon wat je zelf prettig vindt. 

Misschien ken je zelf nog een andere methode om je Manuele focus te activeren. Het zou me niet verbazen. Je kan het dan zeker in de reacties doorgeven. 

 

 

Wanneer kan je misschien beter overwegen om manueel te focussen?  

Ik denk bijvoorbeeld aan macro-fotografie, waar je je focuspunt heel precies wil vastleggen. Een ander voorbeeld zou kunnen zijn dat je een vogeltje tussen de rietstengels wil schieten. In dat geval is het zeer moeilijk voor de autofocus om precies te weten waarop jij wil scherpstellen. Hetzelfde geldt voor een foto die je wil maken doorheen een gaas of een draadafsluiting. Soms wil je bij portretfotografie heel precies scherpstellen op de pupil of op de wenkbrauw. Bij een kleine scherptediepte kan dat dan heel krap zijn. Ikzelf heb nog heel wat mooie analoge OM-lenzen, maar die hebben geen autofocus functie.

 

Olympus heeft ook nog wel een paar leuke features om het manueel focussen te vergemakkelijken namelijk: de vergroting en het pieken. Daarover meer in een volgende blog. 

 

Wil je meer uit je Olympus camera halen dan kan je je aanmelden voor de Olympus Gebruikersdag op 14 januari. 
Klik op deze link voor de info hierover: Olympus Gebruikersdag

 

Groetjes,

Stefan

 

P.S.: de aanduidingen zijn gebaseerd op de OM-D E-M1 en kunnen dus wat afwijken voor de andere modellen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0