Waarom het uiteindelijk Olympus werd.

In mijn vorige blog kon je lezen dat ik op zoek was naar een complementaire camera naast mijn Nikon Full Frames. De samenloop der omstandigheden bracht mij dan bij de veelbesproken en populaire Fujifilm X-T2. Je hebt kunnen lezen dat ik erg positief was over dat toestel en dat het eerlijk gezegd mijn verwachtingen overtrof. Dat was eind 2016 rond de Kerstdagen. Omstreeks die dagen arriveerde in de Lage Landen ook het nieuwe vlaggenschip van Olympus, Olympus OM D-E M1 Mark II. 

 

In mijn analoge fotografieperiode heb ik ook altijd vertrouwd op het merk Olympus en vooral omdat ze toen al "out of the box" dachten bij het concipiëren van hun camera's. Eerst had ik een OM10, waarbij dan later nog de OM2 Spot/Program kwam. Opvallend toestel door de revolutionaire manier van lichtmeting rechtstreeks op de film. De OM2 Spot/program werd geproduceerd van 1984 tot 1988. 

 

Citaat Wikipedia: 

 

Introduced in 1975, the Olympus OM-2 was a semi-automatic, aperture-priority camera featuring an electronically controlled shutter. It was based on the OM-1 body, and retained compatibility with OM-1 accessories and lenses. It boasted automatic through-the-lens (TTL) off-the-film (OTF) metering, and exposure was considered very accurate. This was calculated by the measured light reflected off the surface of the shutter, and/or the film surface during the actual exposure. The camera also offered a manual-exposure mode, as in the OM-1. It also introduced the integration of electronic flash into the exposure system using the TTL exposure system.

 

meer over de OM2 op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Olympus_OM-2

Een van de laatste dagen van 2016 kon men mij bij Foto Grobet in Antwerpen het nieuwe topmodel van Olympus tonen en ik mocht hem ook gelijk een halve dag uitproberen op straat. Ik was waarschijnlijk wel één van eersten, of misschien de eerste gebruiker in België, die het toestel in handen mocht houden en uitproberen. Ik heb dan dagen doorgebracht met het vergelijken van de pro's en de contra's, met reviews lezen, met Youtube-ervaringen te bekijken en met de verschillen tussen de Olympus en de Fujifilm af te wegen. 

Welke eigenschappen hebben voor mij de balans in de richting van de Olympus doen doorslaan? en dit is een persoonlijk voorkeurslijstje.

  1. de 5-assige beeldstabilisatie, is ook ongelofelijk waardevol bij het filmen in 4K. Weer zo'n baanbrekend voorbeeld van out-of- the-box-denken van Olympus. De voordelen van de 5-assige SENSOR-stabilisatie kun je nooit evenaren in de lensstabilisatie.
  2. het kantelbaar scherm vind ik wel een voordeel bij bijvoorbeeld straatfotografie, zeker gecombineerd met een Touchscreen. 
  3. de capaciteit van de batterijen was een van de belangrijkste voordelen van de Olympus ten opzichte van al de andere mirrorless camera's
  4. het touch screen om je instellingen aan te passen maar ook om je scherpstelpunt te kiezen en als "ontspanknop"
  5. de kwaliteit en gamma van de beschikbare lenzen
  6. de maximale shootsnelheid van maar liefst 60 RAW-beelden per seconde.
  7. ProCapture waarbij je reeds 14 beelden kan opslaan voordat je afgedrukt hebt
  8. Focus Peaking en focus bracketing. 

Het mogelijk nadeel van de Olympus was de ietsjes grotere sensor van de Fujifilm (Micro FourThirds -20 MP tegenover APS-C-24 MP) maar dat was voor mij verwaarloosbaar gezien ik niet de bedoeling had mijn Nikon Full Frames te vervangen. 

 

En dan de prijs die voor de body alleen toch een paar honderd euro hoger ligt bij Olympus maar dat is natuurlijk steeds een persoonlijke overweging. Voor mij zijn op dit niveau de kwaliteiten prioritair ten opzichte van de prijs.