Model worden begint met dromen....

 

 

 

 

 

Regelmatig ga ik eens op zoek naar modellen op wat men noemt “modellensites”. Ik ga hier geen voorbeelden noemen maar ze bestaan in allerhande soorten en van zeer uiteenlopend allooi. 

Modellen bieden er zich aan via een korte beschrijving, hun eventuele ervaring en een aantal fotootjes. Wat men dan ziet is enerzijds lachwekkend maar anderzijds ook bedroevend. Ik heb het hier dan zowel over de taal van de aankondiging, de verwachtingen en de beschrijving van hun ervaring maar vooral over de getoonde foto’s. 

 

 

De taal: als je een aankondiging of een zoekertje op een modellensite plaatst verwacht je natuurlijk niet dat je hiervoor een Nobelprijs Literatuur gaat in de wacht slepen maar een correcte taal geeft toch al een verzorgde indruk. Van sommige meisjes zou je veronderstellen dat ofwel haast nooit school gelopen hebben of anders dat ze zich eerst vreselijk veel moed hebben moeten indrinken om de stap te durven zetten. Hieronder een voorbeeld.

 

 

 

 

 

De foto's bij deze blog zijn willekeurig van internet geplukt. 

Je taal is zeer belangrijk

 

 

 

 

hallo ik ben 12 jaar danseres in verschillende style tot vuurspuwe toe, ik doe nu sinds 2 fotoshoots voor vershillende bureaus en ik wil alleen betaalde opdrachten wilt u contact met me opnemen dat kan me mail is speedy……@hotmail.com en wie weet zien we elkaar snel

je ervaring

 

 

 

 

De ervaring: Laatst kwam ik nog een zoekertje tegen in de aard van:

 

ik heb 2 fotoshoots gedaan met de buurjongen en vondt het zo keicool dat ik besloten heb om proffesioneel model te gaan worden. Alleen betaalde opdragten…..

 

Je kon het meisje dan ook alleen maar boeken voor portret en fashion…. Ik ben eens benieuwd hoeveel betaalde opdrachten ze heeft kunnen versieren. 

 

 

 

je foto's

 De foto’s: en hierover wil ik het voornamelijk eens hebben. Hoe kan je verwachten om (betaalde) opdrachten te krijgen als je jezelf voorstelt met selfietjes die je in een paskamertje genomen hebt, of van op die party waar je blijkbaar ook iets te veel glaasjes op had. Hierbij een paar slechte voorbeelden voor als dit nodig zou zijn.

 

 

 

 

 

Deze meisjes bewijzen zichzelf echt geen dienst door zich zo te profileren. Er zal misschien wel eens een amateurfotograaf met goede bedoelingen (of misschien ook met slechte bedoelingen) op haar zoekertje reageren maar de foto’s die hij het meisje kan bezorgen zullen van dezelfde minderwaardige kwaliteit zijn. 

 

Model worden begint met dromen, dromen van een schitterende toekomst op de catwalk of op de frontpage van Vogue. Helaas komt het voor velen niet verder dan een zoekertje op een modellensite en een illusie armer. 

 

 

Ik zou dan ook nadrukkelijk de raad willen geven aan meisjes die echt een carrière als model ambiëren, met alle nadelen die eraan verbonden zijn, om op een degelijke basis te starten en hiermee bedoel ik dan door te starten met een kwalitatief portfolio

 

 

 

 

Iedere fotograaf van amateur tot professioneel heeft wel een Facebookpagina en/of een eigen website. Contacteer een fotograaf die zelf een uitgebreid portfolio heeft en met een stijl die met uw beeld overeenkomt. En vooral: investeer in je portfolio. Zie er niet tegenop om bijvoorbeeld €100 of zelfs meer te investeren in een goede fotoshoot. Zorg voor diversiteit in je portfolio, zorg dat er outdoor-opnames inzitten maar ook studio-opnames, zowel in kleur als in zwart-wit, in verschillende kledingstijlen en dat de foto’s een goed beeld geven van de stijlen of de opdrachten waarvoor men je kan vragen. Zorg dat je zelf op Pinterest een aantal borden hebt met foto’s die je aanspreken zodat je concrete voorbeelden met de fotograaf kan bespreken. 

 

En als je dan gaat voor je portfolio-shoot moet ook alles piekfijn in orde zijn: ten eerste moet je zeker op tijd zijn maar ook je haar, je huid en je make up, je nagels en je kleding moeten tiptop in orde zijn. Vettig haar, slordige make up, ontbrekende gelnagels en verkreukte kleding die ergens uit de diepte van een plastic zak te voorschijn getoverd wordt of grijze lingerie die ooit wit geweest is, kunnen echt niet. 

 

Model worden begint met dromen, maar zie dat het niet snel een uiteengespatte droom of een nachtmerrie wordt, begin met een volwaardig portfolio.

 

 

Veel succes…..

 

 

Volgende keer: Hoe kies ik foto's uit voor een portfolio.